Drömmer du om att kunna springa?

Nyfiken på att komma igång med löpning?

Vill du springa med hunden, sambon eller barnen eller bara få en stund för dig själv?

Kanske sugen på en ny utmaning att klara av ett 5 km eller 10 km-lopp? Om du ger dig själv förutsättningar och är ute i tid fixar du det. Jag startar i juni löpgrupper för att hjälpa dig igång.

Några vill klara av en viss distans, andra har konkreta tidsmål, vi tränar alla av olika anledningar.

Välj målsättning som som ger kraft och mening för dig. Fundera på om du klarar att träna på egen hand eller om det är lättare och mer motiverande att springa med en kompis eller några kollegor.

Börja försiktigt om du aldrig sprungit förut. Att varva gång och jogg fungerar utmärkt och du kommer snabbt märka att det går framåt. I början räcker det att vänja kroppen med 1-2 minuter jogg varvat med någon minut rask promenad några gånger. När du är redo kan joggdelen utökas någon minut varje vecka. Två korta pass räcker per vecka på max 15 min. Har du lite extra tid, baka gärna in passen i en skön promenad! Tänk på att skynda långsamt för att bygga upp kroppen och förebygga skador.

För de som sprungit en tid och vill jobba med att höja farten är fartlek och olika intervaller effektivt. Jag återkommer längre fram hur sådana upplägg kan varieras.

För att hålla motivationen uppe och hålla blicken på din målsättning kan du förslagsvis:

  • Springa på lite olika ställen. Det utmanar dig både fysiskt och mentalt. Att blanda underlag är bra för fötter och knän.
  • Spring med en kompis ibland. Att någon gång springa med en person som är starkare än dig kan ge skjuts framåt.
  • Ha rätt utrustning. Bra skor, kläder och en träningsapp är på sin plats.

Så vad säger du? Ut och spring och bli full av energi och glädje.  Anmäl dig till en tävling om det är målet för dig. Det är bara att köra!

Kom ihåg att ta med dig leendet och ha roligt! Antar du utmaningen att börja springa?

Om du värvar en vän till Snabbfoting på Facebook eller skriver till mig att du är sugen på att börja springa, skicka ett meddelande på Facebook så är du med i utlottningen av Martina Haags bok Heja, Heja! En bok om löpning.

Anmäl dig till mina löpgrupper som startar i Stockholm. Skicka ett meddelande genom Facebook. Prenumerera om du vill hålla koll på mer från mig!

IMG_9115