Dagens skämsmössa

”Hur snabb blir jag av att gå ned i vikt?” Den rubriken möttes jag av tidigare idag.

viktminskning

Jag såg en diskussion i ett forum på nätet kring en artikel med kalkylator som Aktiv Träning lagt upp om tidsvinsten för löpare och andra konditionsidrottare av att gå ned i vikt. Jag ställer mig väldigt frågande till syftet med artikeln ”Hur snabb blir jag av att gå ned i vikt?”. Ni kan bara gissa er till vad det satte igång för tankar och diskussioner en lördageftermiddag o olika diskussiongrupper i sociala medier. Den känns helt ovetenskapligt presenterad och sätter bara igång frågetecken i mitt huvud.

I dagens samhälle med smala kroppar, träningshets och ångest kring mat och träning är min fråga vad Aktiv Träning vill uppnå. Träning ska ju vara kul, eller?

Resultat kommer med bra och regelbunden träning. Ohälsosam vikt är förvisso något som behöver tas om hand och då gäller det att träna på ett helt annat sätt än de som jagar tider på milen på tävling.

Det finns så många bättre sätt för att få resultat i träningen och bli snabbare som löpare, om det är det som är avsikten i träningen. De framgångsfaktorer jag brukar lägga fram till de jag coachar är rätt mat, både näringsinnehåll och energimängd, och givetsvis rätt träningsupplägg med inslag av styrke-, spänst- och rörelseträning för att hålla sig både hel och snabb.

Vad tycker du om Aktiv Tränings artikel för att bli snabbare med viktminskning?

Var rädd om din kropp. Du har bara en.

Med önskan om en bra helg! Ewa