Vad händer i kropp och knopp?

Gillar du sötsaker? Har du svårt att hålla dig borta från sött? Nästan alla upplever det.

Glass

Det är naturligt att äta och att leta mat. Det har vi alltid gjort. Det går lite snabbare idag bara och leder till helt andra konsumtionsmönster än tidigare. När sötsuget fanns på stenåldern letade de efter frukt, och bär nu finns helt annat urval att välja bland uppdukat på strategiska platser i butikerna.

Senaste veckan har jag läst in delar av ett utbildningmaterial kring Sockerberoende, och verktyg och råd för att hantera överkonsumtion av mat och socker. Väldigt intressant fakta kring vad som händer hormonellt i kroppen och vad som triggar hunger och mättnadssignaler. Diskussioner kring varför en del går upp i vikt men inte andra finns också med så massor med matnyttig kunskap. Jag älskar verkligen att förkovra mig i saker så min sista vecka som jag tillbringat på Lanzarote har varit perfekt.

Något som fascinerar och oroar mig är kunskapen jag uppdaterat mig kring den dramatiska utvecklingen över vår konsumtion av mat, dryck och sötsaker. Vågar du gissa hur mycket läskkonsumtionen stigit från 1960-talet till nu? Den här bilden fångade jag på en promenad i ett cafeområde på lunchtid en vanlig onsdag.

Coca Cola

Vad äter vi egentligen? Vad finns i glasen till maten eller när vi är törstiga?

Har du koll på vad du äter en dag? Det kan vara värt att skriva ner en kostdagbok någon gång om du vill sätta fingret på vad du får i dig. Jag som kostrådgivare låter mina klienter föra dagbok för att just notera när, vad, hur mycket, varför, hur lång tid tar måltiden och mycket mer. Det är viktig information för mig för att kunna jobbare vidare och skapa bra individuella lösningar och finna bra vägar framåt.

Känner du att du vill veta mer om mat, vad som kan vara en hållbar väg för dig så finns jag tillhands för samtal och kostrådgivning. En kortare konsultation är kostnadsfri. Det är bara att använda kontaktknappen om du vill veta mer eller klicka på kost och motivation för att hitta det som passar.

Att börja 2015 med en Kickstart kan vara det bästa som hänt dig

Att jag fick koll på varför jag gick upp i vikt för några år sedan och att jag tog hjälp, fick andra kostrestriktioner och personlig  träning är det bästa som hänt mig. Min lycka idag är att jag med lätta ben kan springa marathon, är löpcoach och sprider glädje till så många andra.

Vad som väntar 2015 berättar jag inte riktigt än men det handlar om inspiration med lite ny twist!

Ha en bra adventshelg! Önskar Ewa