Smarrigt och hett med soppor! 5 chilli som betyg

Dags för en söndag med extra allt. Vad sägs om en smarrig het soppa?

femchilli

Idag får du del av några härliga, välsmakande soppor som är enkla att göra med fem chilli som betyg. Soppor som är enkla att göra, med färre kalorier än en vanlig måltid, och billiga om du vill spara pengar till annat viktigt för dig. Som tidigare verksam i finansbranschen vet jag att det finns mycket att göra med intäkter och kostnader för att kunna lägga ihop pengar till det man drömmer om. Så en enkel soppa istället för snabbmat ute eller dyr krognota gör mycket för hushållsbudgeten och även hälsa och ditt välbefinnande.

Förslag 1, Morotssoppa med stänk av chilli:

morotochsellerisoppa

Recept för 4-6 personer:

 • Vatten 1,5 liter
 • Morötter 8-10 st
 • Selleristjälkar 2 st
 • 2-4 lökar, valfria
 • 2 buljongtärningar (ex grönsak eller kött)
 • Chilli för hetta, några stycken småbitar
 • Matlagningsgrädde ca 1 dl, om du vill ha den riktigt krämig
 • Peppar, några varv i kvarnen

Om du vill göra soppan snabbt kan du koka upp vattnet i tekokare medan du hackar de olika grönsakerna i bitar om 1-2 cm stora.

hackadselleri

Första steget är att steka lök och chilli i t ex rapsolja som är en bra fettkälla. Det gör du lämpligen direkt i kastrullen som sedan vatten och grönsaker kokar i tillsammans med buljong. Grönsakerna behöver 12-15 minuter ungefär och när allt är klart mixar du allt i en bordsmixer till en slät fin konsistens. När allt är mixat häller du över vätskan i kastrullen igen och tillsätter lite matlagningsgrädde och låter koka upp en kort stund.

Garnera med örter och gärna lite pumpafrön eller solrosfrön. Klart att servera med en god smörgås om du vill göra det matigare. Väljer du fullkornsbröd och grövre varianter håller du dig mätt länge.

morotochsellerisoppa1

En annan favorit med spenat som är väldigt enkel, vitaminrik och gör dig stark är nedanstående.

Förslag 2 Spenatsoppa med ägg:

spenatsoppa

Recept 4-8 personer:

 • Stuvad spenat 2 förpackningar, totalt 1 kg (går bra med hackad spenat + vatten & buljong istället)
 • Salt & peppar
 • 2 valfria lökar
 • 1-2 hårdkokta ekologiska ägg per person.

Spenatsoppa är en riktig klassiker som är väldigt lätt att göra och riktigt god. Tidsåtgången är ungefär densamma som morotsoppan, koktid max 10-15 min men du behöver inte hacka särskilt mycket grönsaker mer än lök om du vill ha med det.

Soppan innehåller massor med nyttiga ämnen och kompletterar du med ägg får du protein från en bra källa också. Själv väljer jag både ekologiska grönsaker och ägg från frigående höns, det är ett enkelt val för mig och något jag unnar mig framför annat.

Vill du ha en brödbit till spenatsoppan blir det perfekt med något litet som till exempel en ostsmörgås med paprika. Apelsinjuice är ett bra komplement också om du vill försäkra dig om att ta upp järnet ännu bättre.

smorgas1

Lycka till i köket och planera veckan väl med god mat och träning som du uppskattar. Har du några frågor eller förslag på ämnen du vill att Snabbfoting tar upp, tveka inte att sända in via kontaktfliken.

Önskar dig en härlig vecka!

Ewa Hutmacher

Löpcoach, kostrådgivare och personlig tränare

ewasnabbfoting