Sommarlätt recept med få kolhydrater

När träning får dig att lukta illa. För få kolhydrater stinker.

Många väljer att äta lättare mat på sommaren och för närvarande är det även trendigt med att äta få kolhydrater eller helt glutenfritt. Trenden att välja väldigt få kolhydrater är något jag ifrågasätter och jag ska berätta mer.

sommarlax1

Här ser du ett smarrigt och näringsrikt laxrecept som passar perfekt som sommarlätt mat. Det känns betydligt lättare i magen än en stor köttbit med potatis eller pasta och sås. Måltidsförslaget passar bra i en varierad kosthållning och innehåller mycket protein, massor med nyttiga fetter, e-, d-, k-vitaminer och lykopen. Det är enkla råvaror som lax, spenatblad, tomat och avocado men kolhydrater saknas. Det här är busenkelt att göra.

Måltiden är god och enkel men för någon som sportar och tränar mycket är det nästan inga kolhydrater alls.

Kolhydrater är en energikälla som ger väldigt snabbt bränsle och omsätts lätt vid träning och hjärnan behöver en viss mängd dagligen för att fungera optimalt annars kan du få tragiska effekter. Du kan förslagsvis lägga till potatis eller några smörgåsar om du behöver mer energi och extra kolhydrater. En enkel ostsmörgås på fullkorn toppar upp och har bra näringsämnen.

ostsmorgas

Vad händer om du får för lite kolhydrater i dig? Kan man träna ändå?

  • Din hjärna kommer inte fungera optimalt. Du kan uppleva att du blir seg, irriterad, blodsockret dippar.
  • Trötthet och koncentrationssvårigheter
  • Sämre prestation i träningen
  • Risk för att du börjar lukta aceton
  • Dålig andedräkt
  • Om du äter för lite energi totalt sätt kommer kroppen bryta ned musklerna

Du kan träna även med lite kolhydrater, kroppen lär sig efter några veckor men med mycket få kolhydrater går du in i ketostillståndet där du stinker aceton och ammoniak. Träningen går mycket segt och långsamt först för att sedan bli bättre. Jag brukar alltid ställa frågan varför du gör ditt val? Vad vill du uppnå?

Har du frågor om vad som är rätt energimängd och kolhydratmängd för just dig är du välkommen att kontakta mig. Ditt behov varierar och är avhängigt på hur mycket du rör dig och vilken typ av träningsform och intensitet du utför.

Ha en skön vecka!

Ewa Hutmacher

Löpcoach, kostrådgivare, personlig tränare

ewahutmachersnabbfoting1