Maxa resultaten med tre enkla strategier

De här tre strategierna gör susen för kroppen och resultaten i din träning. Bli snabb, energifylld och sätt hållbara mål med dessa tips!

Eftersom det är söndag och temat är ”Vad ska man äta egentligen?” blir en av strategierna tankar kring mat för att orka med vardag och fartfylld konditionsträning. Du får också veta något om återhämtning och att sätta mål.

ewaboxning

Jag bloggade nyligen om kolhydrater och ett kolhydratfattigt recept, kika gärna in varför jag tog upp det ämnet.

På senare tid ser jag i flödena på sociala medier massor med träningsbloggare som skickar ut bilder på salladsblad, kyckling, kvarg och proteinshakers. Hur tänker du kring detta som träningsmat? Det är inget man blir tjock på direkt. Är det verkligen bra förebilder? Jag vet inte hur många bilder som rullat förbi i veckan där det visas upp hur träningsfolk mumsar paprika, några taniga salladsbitar och en kycklingfile på 150 kalorier. Hur kommer kroppen utvecklas om man tränar på det en längre tid?

Det här för tankarna vidare till varför äter personer som tränar mycket alldeles för lite? Givetvis inte alla förstås med det finns oroväckande många som idag har en speciell relation till mat.

Veckans tips från coachen, våga ät en extra portion den här veckan. Se vad som händer!

Strategi 1 – Mat

  • Är du konditionsidrottare och tränar ofta gör du mest troligen av med ordentligt med energi. För att klara träningen och förbättra resultaten behöver du fylla på med ordentliga portioner mat. Många som håller på med uthållighetsidrott äter ofta en större andel kolhydrater av måltiden än ändra då det finns fördelar med den snabba energin som musklerna älskar. Det är svårt att lyckas med träningen om du lever på salladsblad och gurka som är väldigt kolhydratfattiga.

De innehåller varken energi eller näringsämnen och du kommer be om skador och en utarmad kropp om det är den strategin du väljer.

  • Motståndarna kommer knocka dig eller slå dig med hästlängder om du inte vågar äta tillräckligt. Mat är inget man blir tjock av om man rör sig och tränar tillräckligt mycket. Varierad kost är nödvändigt bränsle för att alla ska fungera optimalt i träning och vardag och lyckas nå resultaten.

Strategi 2 – Återhämtning

  • Hur ofta tränar du egentligen? Tänker du att du blir bättre av att träna mer och mer och bara den hårda tuffa träningen ger något? För att lyckas i träningen behöver du dels variera men nästan ännu viktigare också återhämta dig regelbundet.
  • Det är redan innan du känner dig sliten och helt utmattad av träning, stress och jobb som du behöver chans att ladda batterierna. Återhämtning med mat, sömn, trevligt socialt sällskap är några sätt att återställa balansen. Du gör det som behövs för dig.

Planera in dina vilodagar redan från början så din kropp får regelbunden återhämtning. Det kommer göra susen för dina resultat och risken för skador minskar rejält.

Har du gjort en extra stor insats behövs en mer omfattande strategi. Läs artikeln om bättre återhämtning efter ett marathon.

yogapass

Strategi 3 – Sätt mål

  • Oavsett vad du önskar för resultat sätt realistiska mål. Definera tydligt vad det handlar om och gärna varför du vill uppnå ditt mål. Stirra dig inte bara blind på en siffra på vågen, ett tufft tidsmål på milen eller kilon att lyfta på gymmet. Koppla ihop det med mer för att skapa ett meningsfullt syfte för att inte snubbla i motivationsspiralen.
  • När du vet en tydlig riktning är det så mycket lättare att motivera sig till att köra på med sin plan. Delmål är viktiga på vägen för att kunna se framstegen lättare och känna belöning mentalt och fysiskt på resan.

Vad säger ni? Ny vecka med nya tag. Våga testa att äta en extra portion mat och våga vila ibland i träningen. Kroppen kommer älska dig och resultaten kommer snabbare än du kan ana.

Nu är sommaren äntligen här! Ha en härlig vecka!

Önskar Ewa

Löpcoach, kostrådgivare, personlig tränare