Trendspaning på framtidens hälsolösningar

Vart är Life Science och Healthcare på väg? Varför har vi nytta av digitala hälsolösningar?

dhd

Efter två välfyllda dagar på Digital Health Days på Stockholmsmässan är jag fylld med kunskap och tankar efter att ha fått möjlighet att träffa beslutsfattare, forskare, experter och digitala utvecklare av framtidens hälsolösningar. Jag fick också möjlighet att pitcha mitt eget projekt Snabbfoting Academy som är ett innovativt utbildingskoncept för bättre hälsa, företagande och ekonomi. Det finns många företag därute som vill sträcka ut handen och ge människor bättre hälsa med hjälp av digitala lösningar. Det var en hel del fokus på diabetesverktyg dessa två dagar.

Eftersom jag jobbar i träningsbranschen och själv dessutom har över 20 års erfarenhet av aktieanalys av just Life Science och hälsoområdet var det mycket spännande att trendspana och lyssna på föreläsningar om marknad, innovationskraft, potential och det som pågår inom området digital hälsa. Siffrorna snurrar snabbt genom huvudetet och jag beräknar fram potentialen i sektorn och vad som är värt att investera i. Mumsigt säger jag som kommer fortsätta investera i rätt affärsideér i framtidens bolag.

Tänk dig att genom de innovativa lösningar som nu tas fram till exempel skapas drönare (mini ambulanshelikoptrar) som kan transportera defibrilatorer till behövande till otillgängliga områden snabbt. Det är bara ett av massor med spännande användningsområden för den nya tekniken.

defibrilator

Du bär mycket troligen på en träningsklocka som skickar puls och träningsdata till en enhet, sk wearables. Idag händer oerhört mycket på det området. Klockorna kan kommunicera och ta emot telefonsamtal. Data kan samlas som en läkare kan analysera om du ger tillåtelse osv. För mig som arbetar med konditionsträning ger träningsklockor mycket information om din hälsostatus och resultatförbättring. Tränar du rätt? Får du rätt återhämtning, vad behövs förändras osv.

pulstraning

Hjärtproblem skulle kunna upptäckas genom att analysera dina hjärtslag, ditt blodtryck, dina variationer i hjärtrytm med mera om avancerad utrustning används och datan hanteras rätt. Det finns mycket data som kan samlas in och användas för att hjälpa befolkningen att bli friskare och underlätta samt effektivisera vården. Se detta som möjligheter snarare än ett hot. Integritetsaspekt och patientsäkerhet är något som givetvis måste skötas mycket noggrant.

Fantastiska exempel visades upp där människor i glesbyggd kliver in i små hus som är i ordninggjorda med videoteknik och datorer som hjälper framförallt gamla att få läkarvård via videouppkopplingar och upptäcker tex diabetes. De slipper resa långt och undviker kostsamma lösningar.

Ett område som är oerhört viktigt inom digital hälsa är att hitta bra lösningar för mental ohälsa. Många som blir sjuka idag mår dåligt av mental ohälsa som kan orsakas av t ex stress eller samhällets krav och kan ha ångestproblematik med mera. Siffrorna är oroveckande höga och nära varannan sjukskriving beror idag på mental ohälsa. En affärsbekant, Andreas Namslauer från H2 Health Hub (coworking space) där jag arbetar redogjorde för sitt Health Hack Academy, ett hackaton om Mental ohälsa som hölls nyligen.

healthhackacacemy

Andreas Namslauer samlade flera team med personer med olika kompetens och bakgrund som fick sätta samman lösningar under en heldag för att minska mental hälsa för ungdomar. Spännande! Tyvärr kunde jag inte delta på hackatonet men fick möjlighet att nu på Digital Health Days lyssna på sammanfattningen och pitcharna från teamen.

En app som är väldigt välkänd som används för att minska stressen och få människor att hitta lugn och avslappning är Mind App, Mindfulnessappen. Jag har under perioder använt den själv för att finna ro och minskad stress med korta meditationer efter egen ohälsa, en mycket användbar app.

Ola Cornelius, founder på H2 Health Hub som också är en av mina affärsbekanta satt i juryn och gav teamen kommentarer både på Mindfulnessappen och för de övriga bidragen från Hackatonet.

Hur tänker du kring appar för hälsa? Hur många appar eller verktyg använder du för tex stegräkning, sömnregistrering, puls, löpapp med kartor och timers för att underlätta i din vardag. Tycker du att de är sporrande och motiverande eller möjligen svåra?

Du kommer få följa fler artiklar på bloggen framåt om digital hälsoutveckling då jag finns mitt i ett nav tillsammans med framtidens hälsoinnovatörer och startups. Jag utvecklar vidare mitt företag Snabbfoting som är en hybrid med tradtionell konditionsträning, livsstilscoaching och utbildningslösningar som digitaliseras. Sommarens första betatester är klara och det jobbas flitigt med nästa fas som snart lanseras för Snabbfoting Academy.

snabbfotingacademy

Berätta gärna vad du tänker eller tycker om utvecklingen som sker inom digital hälsa och friskvård. Det kan vara värdefullt för mig och mina affärskollegor i branschen.

Fortsättning följer. Du är din hälsa! Ha en skön vecka!

ewahutmacher

Har du frågor? Välkommen att kontakta mig.

Ewa Hutmacher, Grundare till Snabbfoting

Civ. ekonom, personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med inriktning på kommunikation, beteenden, förändringsprocesser och socker.

Snabbfoting är ett innovativt konsultföretag inom träning, hållbar hälsa och ekonomi. Vi hjälper dig med träningstjänster och hälsa med enkla verktyg och strategier som gör skilllnad. Gemenskap, motivation och glädje är något du möts av när du träffar oss.

Vi strävar efter att ligga i framkant med lösningar och utbildningskoncept inom hållbar hälsa, ekonomi och företagande.