Stressar vi oss sjuka? På plats på Stressforskningsdagen

Vi lever längre nuförtiden men hur mår vi egentligen?

stressforskingsdagen

Stressar vi oss sjuka? Sjukskrivningarna ökar och den psykiska ohälsan är oroväckande hög både bland unga och andra grupper. Konsekvenserna både mentalt, fysiskt och ekonomiskt kan bli väldigt stora för individ och samhälle.

Det är en kategori i yrkeslivet som utmärker sig extra mycket i nyckeltalen för ohälsa. Yrkesgrupper som har mycket kontakt med människor mår sämre t ex psykologer, socialtjänstarbetare med flera. Tyvärr är kvinnor mer drabbade av sjukskrivning och psykisk ohälsa än män. Många gånger handlar det om svårighet att koppla bort arbetet och men även motsättningar och för litet stöd eller ledarskap från arbetsgivaren. Det är fler kvinnor än män som upplever att de har mycket att göra enligt undersökningar.

 

Vad kan det finnas för orsaker till stress?

Anledningen till att vi idag upplever för hög stress som för en del leder till en ohälsosam miljö med sjukdom beror på många faktorer. Det finns stressorer i arbetslivet men det är minst lika viktigt att fundera på vad som sker utanför arbetslivet. Det handlar inte bara om individens ansvar. Många saker runt omkring oss är energitjuvar så som skola, dagis och sjukvård, ledarskap, arbetsrelationer och företag.

 • Arbetsstress både med eller utan jobb
 • Höga krav från omgivningen
 • Höga krav från oss själva
 • Dålig ekonomi
 • Sjukdom
 • Närstående med sjukdom
 • Konflikter i familjen
 • Skilsmässa
 • Giftermål
 • Skaffa barn
 • Få barn

Hur mycket obetalt arbete gör du varje vecka?

Summan av stressen från betalt arbete i karriären och obetalt arbete i hemmet kan bli för stor. Vissa agerar som maskiner som aldrig lägger in tid för återhämtning och energi som ger ork. Det är en stress att hålla skenet uppe för alla runtomkring. Resultatet kan få stora konsekvenser med minskad inkomst, social utfrysning och långvarig sjukskrivning.

stressforskningsdagen1

 

Blir du stressad av göra ingenting? Det är okej, alla gillar inte yoga eller total tystnad.

Fundera däremot på om du blir irriterad ofta över småsaker, det är en varningssignal. Lagom stress är inte farligt men långvarig och framförallt hög stress påverkar dig negativt och sätter igång en spiral med reaktioner i kropp och hjärna och kan skapa kronisk stress. Återhämtningstiden är dyster om du pushar på dig själv jämt. Jag har skrivit andra artiklar om stress om du är intresserad av mer. Kontaka mig via brevfoten.

Göran Gecklund, docent och professor berättar att stressen kan förbättras som ett förändringsarbete från oss själva och arbetsgivare, agera från från två håll. Vissa yrken kan behöva en arbetstidsförkortning medan det överlag behövs systematiskt arbetsmiljöarbete. Han berättar också att det ibland kan behövas ett lätt joggingpass istället för att diska eller städa.

Jag kan bara hålla med Göran Gecklund om att joggingrundorna verkligen är avstressande och härliga. Det är ett av mina bästa sätt att koppla av och så jag själv blev frisk från stressproblem för ett antal år sedan. Frisk luft mot kinderna ger både färg, ett leende och välbehag. Stressen försvinner och skapar ett skydd mot utmaningar i livet.

cropped-IMG_1943-bred.jpg

Det kommer fler artiklar om stress och arbetsmiljöhälsa framöver på bloggen. Det är ett ämne vi behöver diskutera mer då baksidan är obekväm och kostsam för alla parter. Jag både coachar andra i personlig utveckling och utvecklar lösningar i Snabbfoting för hållbar hälsa och ekonomi som minskar folkhälsoproblemen. Dessa finns bland annat i Snabbfoting Academy, affärsmöten utomhus som är ett utbildnings- och motionskoncept som får dig att röra dig mer och må bra med effekter på hjärnan som helhet.

Gör något extra den här veckan som får dig att återhämta dig. Tänk på dig själv ett ögonblick!

Följ gärna mitt helt oberoende månadsbrev I huvudet på en trader där jag delar erfarenheter och vardag om ekonomi, aktier, hållbar hälsa och business. Helt osponsrat och endast redaktionellt innehåll.

Prenumerera på MÅNADSBREVET

Har du frågor som du personligen vill ställa till mig är du välkommen att kontakta mig här.

Ha en fin vecka! Var rädd om dig!

Hälsningar Ewa

Grundare Snabbfoting: Ewa Hutmacher

Civ. ekonom, personlig tränare, löpcoach, affärs-pt och kostrådgivare med inriktning på kommunikation, beteenden, förändringsprocesser och sockerberoende.