5 tips för att minska risken i småbolagsaktier

Månadsbrevet ”I huvudet på en trader” firar 1 år

Nu har ett år gått sedan Snabbfotings första månadsbrev gick ut med inriktning hållbar hälsa, ekonomi & aktier och business. Jag kan summera att intresset blivit långt över min förväntan.

Tack för att du hänger med!

Nästa nummer i december rullar ut innan Lucia. Välfyllt med överraskningar.

I nästa nummer kommer Fredrik Melin, ny skribent och del av Snabbfotings team med sin första artikel inom ekonomi och investingar. Håll utkik!

Tipsen som minskar risken!

Idag ska du få några tips för vad du behöver tänka på i småbolagsaktier för att minska din risk. Risken är företrädesvis väldigt hög när du väljer att placera i mindre företag. Därför behövs en strategi för att hantera och minska risken.

Småbolag är inte lika genomlysta som de stora bolagen på de större listorna på Stockholmsbörsen. Kursförsändringar är ofta väldigt mycket större.

Tänk därför efter några gånger extra innan du köper småbolag. Ha koll på vad ditt syfte är och hur lång placeringshorisont du har. Det hjälper dig att fatta rätt beslut.

5 tips att överväga om du köper småbolagsaktier?

  1. Har du tillräckligt med kunskap om aktier för att gå in i ett mindre företag?
  2. Kan du sälja din aktie när du vill? Omsättningen är ibland så liten eller gles att det kan vara svårt att avveckla innehavet i företaget.
  3. Tål du att företaget rör sig mer vissa perioder? Var går din gräns?
  4. De pengar företagaget har just nu, hur länge räcker det till nästa eventuella emission är runt hörnet? Många emissioner om de sker år efter år behöver ha goda skäl. Som investerare vill du ha avkastning.
  5. Vilka personer finns med i ledningen? Är det personer som klarar att leverera med sin kompetens eller track record.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du får aldrig rekommendationer av Snabbfoting. Du agerar alltid på eget initiativ.

Om du väljer småbolagsaktier bör du fundera på ditt syfte med placeringen redan från början. Är det ett komplement eller är det en spännande idé som kan bli något extra?

Om det placeringen gåt åt fel håll, hur mycket förlust tål du innan du får ont i magen?

Min specialité är just småbolagsaktier och det har tagit tid att lära mig denna grupp företag ordentligt för att ha rätt riskkontroll i aktieportföljen.

Ett personligt vägval är att lägga små portioner i många korgar. Lägg inte alla ägg i samma korg, risken blir annars för hög. Jag har vanligtvis runt 30 olika aktieinnehav.

Önskemål från dig som läsare

Har du önskemål om innehåll på bloggen eller i månadsbrevet. Berätta det gärna! Klicka här!

Om du vill ha mer information om blogg, månadsbrev eller Snabbfotings tjänster kontakta mig på [email protected].

Prenumerera på I huvudet på en trader

 Ha en riktigt fin helg! Hälsningar Ewa

Kontakt

Om Ewa Hutmacher, founder Snabbfoting: Utbildad civ. ekonom, personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med inriktning på kommunikation, beteenden och förändringsarbete.

Ewa är också utbildad civilekonom med stort teknikintresse och nära 25 års aktiv trading på aktie- och optionsmarknaden. Teknisk analys och småbolag inom framförallt life science och pharma är specialområden.

 

Vi hjälper företag att skapa hållbar hälsa, bättre beslutsfattande och innovationskraft med digitala friskvårds- och utbildningstjänster samt effektiva affärsmöten med enkel träning.