Göder du din bank? Mer pengar till dig och mindre till banken

Göder du din bank med avgifter?

Det är väsentligt för dig, mig, alla som vill sätta undan en slant att inte avgifterna äter upp ditt sparande. Det är fortfarande ytterst få som byter bank idag eller ser över sina avgifter trots att de ofta är oskäligt höga. Det rör sig men det går långsamt. Konsumtionsmakt och påverkan är viktigt, det är så branschen kan förändras till det bättre för dig som sparare.

Det är dina pengar som ska få jobba och växa istället för att krympa övertid med inflation, avgifter, olika påslag, valutaförändringar och ibland dolda avgifter i sparlösningar.

Jag gillar att resa och gör observationen att de största bank- försäkrings- och revisorsföretagen finns på de allra dyraste, finanste och lyxigaste adresserna, både i Sverige och utomlands. Det är dina sparpengar som betalar dyra lokaler och bonusar till finanseliten.

För precis fyra år sedan klev jag ut genom dörren och lämnade mitt jobb i fond- kapitalförvaltnings- och finansbranschen. Idag är jag istället en oberoende aktieexpert och grundare till mitt egna företag Snabbfoting som utvecklar lösningar för hållbar hälsa, ekonomi och business.

De tjänster, fonder eller sparprodukter du har har olika avgiftsstrukturer. En del är synliga, andra är dolda och det är viktigt att ha koll på hur mycket du faktiskt betalar. Gäller det en fond t ex är det bra att läsa igenom fondfaktabladet där väsentlig information finns.

Jag undviker att investera i vissa spar- och investeringsprodukter för att de är för krångliga att sätta sig in i.

Det ska vara lätt att jämföra, det ska vara försvarbart med högre avgifter och lätt att få tillgång till pengarna om någon finansiell risk uppstår på finansmarknaden.

Mina bästa tips:

  • Investera i produkter du förstår och som har full transparens. Du kan du lättare jämföra dem mellan varandra.

 

  • Små och många köp av aktier kan bli otroligt kostsamma beroende på var du gör dina affärer. Flera småsparare har på senare tid gått i fällan att hamna i fel kundkategori och fått betala dyra courtage hos finansaktörer som går ut med att det är couragefritt eller billigt att handla aktier. Surt och vilseledande i vissa fall.

 

  • Aktivt förvaltade fonder ska leverera bra överavkastning. Välj en billig indexfond om du vill vara med på börsen men har svårt att välja.

 

  • Undvik att ha alldeles för många olika depåer, pensionskonton, sparlösningar på ett eller flera sparinstitut. Det är rätt vanligt att det är avgift per uppsatt konto. Vanligt i tjänstepensionslösningar t ex.

 

Skillnaden i att ha en fond som levererar bra avkastning över 10 års tid kan vara väsentlig för ditt sparande. Låt oss räkna tillsammans i nästa månadsbrev. Det är snart på väg ut!

Börja fundera på vad du har för avgifter i ditt sparande. Hur mycket kan du spara på att söka ett annat alternativ? Snacka med dina vänner och diskutera med varandra.

Läs mer i en djupdykning om avgifter som du får i nästa månadsbrev av I huvudet av en trader. Prenumera med ett klick!

Ewa Hutmacher delar i månadsbrevet verkliga berättelser och erfarenheter som aktiv på börsen i nästan 25 år. Temat är hållbar hälsa, ekonomi & business. Snabbfotings kärnområden.

 

Prenumerera på I huvudet på en trader

 

IMG_2596

Har du frågor? Kontakta Snabbfoting:

Om Ewa Hutmacher:

Ewa Hutmacher är grundare och hälsoinnovatör på Snabbfoting. Efter att ha lämnat en lång karriär i finansbranshen är Ewa sedan 2013 utbildad lic. personlig tränare, lic kostrådgivare, cykelinstruktör och löpcoach inriktad på kommunikation, beteenden, förändringsarbete och sockerberoende.

Hon är också utbildad civilekonom med stort teknikintresse och nära 25 års aktiv trading på aktie- och optionsmarknaden. Teknisk analys och småbolag inom framförallt life science och pharma är specialområden. I det tidigare professionella arbetslivet i finansbranschen märks roller som produkt-, affärsutvecklare och placeringsrådgivare.