Frihet att välja börjar med fuck-off pengar. 10 snabba tips!

Har du en tillräckligt stor buffert om du vill göra något annat eller blir långtidssjuk?

Frihet i en liten ask och att kunna välja börjar med fuck-off pengar. Idag får du här på bloggen 10 tips för hur du får ihop 100.000 kr i buffert och fuck-off pengar.

Om du prenumererar på månadsbrevet I huvudet på en trader får du ett skräddarsytt material om hållbar hälsa, ekonomi och business. Klicka här för prenumeration för att alltid ha senaste infon.

Vad behöver du för att sätta guldkant i tillvaron och möjligheten att välja om du behöver?

Det är kanon om du redan har ett sparande och en buffert på minst 3 månadslöner. Då är du en av få som har ett sparande, grattis! Det är nämligen ungefär 90% av befolkningen i Sverige som inte sparar och har tillräckligt stor buffert idag och det kan få stora konsekvenser.

 

Mitt viktigaste tips till alla är att du bör få ihop allra minst tre månadlöner till ett buffertspar innan du börjar placera pengar i sparprodukter med risk som t ex långa obligationsfonder, aktiefonder, certifikatprodukter eller aktier.

Jag kommer diskutera sådana alternativ längre fram personligen i Aktiejogg eller kort här och på Snabbfotings blogg här på www.snabbfoting.se

Sjukdomar och tragedier. En olycka kommer sällan ensam.

Det värsta kan hända och du kan bli uppsagd och arbetslös en längre tid. Det kan vara bra att minst ha 6-12 månadslöner i sparande/buffert för att du ska slippa känna alltför stor ekonomisk stress med risk för ännu sämre hälsa.

Du kanske vill göra som mig och sluta på din arbetsplats och starta eget?

Då räcker inte ens än årslön. Det krävs dels förberedelse och en buffert att ta av eftersom det är svårt att veta när inflöden av pengar kommer eller oförutsägbara kostnader dyker upp.

Oväntade händelser

Långtidssjukskrivningar och olyckor är oerhört kostsamma, framförallt om du har hög lön och är oförsäkrad. Större boende och fler barn är också kostnader att ta hänsyn till och något familjebudgeten behöver täcka.

10 tips! 100 000 till buffert eller fuck off-pengar och frihet att välja.

Så hur får man ihop extra cash till livets goda och till reservpengar?

Låt mig berätta för jag har gjort det själv genom att prioritera några av punkterna och jag har pratat med massor med människor genom åren om det här både i arbetsliv och privatliv.

Mina 10 favorittips:

1. Höj lönen! Ställ krav på din arbetsplats att få arbetsuppgifter som ger mer lön eller byt jobb ibland.

2. Spara 20 000 kr! Gör matlådor och skippa utelunch. (250 ggr per år).

3. Spara 50 000 kr! Byt 2 to go-latte eller energidrycker per dag mot egen dryck eller jobbkaffe (700-750 st).

4. Spara 15 000 kr! Förhandla om bolånen eller gör bankbyte, t ex lån 3 000 000 kr, t ex 50 punkter (0,5%) bättre ränta för att du blir t ex helkund.

5. Spara 10 000 kr per år. Skippa SL-kort och välj att cykla

6. Spara flera tusen per år på din mobil. Byt mobilabonnemang.

7. Spar mycket genom att välja ett bra elavtal. Kolla igenom om du kan byta för att få ner energikostnaden.

8. Veckohandla med inköpslista på stormarknader och handla efter säsong. Baka eget bröd (läs gästinlägg med ett recept som är enkelt).

9. Köp färre kläder eller handla på rea istället för ordinarie pris. Testa outlets.

10. Spara mycket på att gå igenom dina försäkringar .

Är det en deal att du väljer några av punkterna och börjar samla mer i ladorna? Det är väl en trevlig tanke att kunna ha lite extra över för att kunna göra val som är viktiga.

Om sparhögen blir för stor..

Om sparhögen växer till sig för mycket diskuterar jag gärna fonder, aktier, investeringar och vad man gör av sparandet på riktigt för att få avkastning. Mina kontaktuppgifter ser du nederst. Självklart ska du hitta på något kul när du får ihop tillräckligt.

Spar inte ihjäl dig!

Jag vill flagga att det är minst lika viktigt att leva och inte bara spara till den där reserven. Spara inte ihjäl dig! Det är summan av vad du gör i din vardag som blir ditt liv och din livskvalite.

Kom ihåg att leva gott och hållbart varje dag. Jag lämnade finanskarriären för fyra år sedan för att sätta min hälsa först och kan inte spara på samma sätt som tidigare men gör andra val som ger livskvalité.

Kom ihåg att de tio tipsen är just tips. Det finns många fler men jag har valt att nämna några som är rätt enkla att åtgärda och som gör stor skillnad för att frigöra ett utrymme för reservpengar.

Har du frågor eller förslag på innehåll i bloggartiklar, månadsbrev eller vår digitala microlearning plattform som utvecklas för hållbar hälsa och business? 🙂 Kontakta mig gärna.

Tillsammans kan vi höja kunskapen och byggstenarna för ökat välmående.

Vill du i sommar få inspiration och utmaning främst för huvudet kan du beställa snabbfotings månadsbrev ”I huvudet på en trader”. Det handlar om hälsa, ekonomi och business. Nästa nummer i juni blir en sommarspecial med en länksamling med tips på artiklar, böcker och podcasts.

Följ Snabbfoting genom att vårt månadsbrev. Klicka här för prenumeration:

Prenumerera på MÅNADSBREVET

 

Lycka till med spartipsen! Bygg upp din reservkassa redan idag.

Ha en schysst vecka!

Välkommen att höra av dig till mig.

 

Hälsningar Ewa

Om Ewa Hutmacher, founder Snabbfoting: Utbildad civ. ekonom, personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med inriktning på kommunikation, beteenden, förändringsarbete och sockerberoende.

Ewa har ett stort teknikintresse och nära 25 års aktiv trading på aktie- och optionsmarknaden. Teknisk analys och småbolag inom framförallt life science och pharma är specialområden. I det tidigare professionella arbetslivet i finansbranschen märks roller som produkt-, affärsutvecklare och placeringsrådgivare.

Snabbfoting erbjuder medelstora och stora företag digitala friskvårds- och utbildningstjänster samt effektiva affärsmöten med enkel träning för hållbar hälsa och business. Idéer blir verklighet med motion.