Slut på middagsidéer? Rotfrukter och äpplen med färska örter

Känner du dig trött och fantasilös när du kommer hem? Jag vet vad du behöver.

Du ska få ett tips som är enkelt, gott och receptet lagar sig nästan självt. Du går till och med ner i vikt om du äter lagom mängd. Dagens recept är fullt med vitamner, fibrer och god smak. Du kan luta dig tillbaka en stund medan allt är i ugnen.

Rotfrukter, potatis och äpplen hackas och ugnsbakas i 30 minuter. Passa på att slappa, ha tid med familjen och dina barn medan maten lagar sig själv.

Potatis är vinnare tillsammans med rotfrukter. Äpplen ger härlig syrlighet!

Jag pratar ofta om potatis som guds gåva. Potatis och rotfrukter är så näringsrika och innehåller lagom mängd med kolhydrater och även få kcal, kalorier. Det är både nyttigt  med rotfrukter och något som det är svårt att äta för mycket av.

Välj de rotfrukter du gillar. Själv brukar jag hacka potatis, sötpotatis, palsternacka och morötter tillsammans med rödlök. Jag levde på denna sorts mat när jag hållbart gick ner 25 kg i vikt för 5 år sedan. Maten är verkligen en väsentlig del vid livsstilsförändringar.

Pasta behöver jag inte längre. Trots att jag är löpare och rör mig mycket fungerar det utmärkt med potatis och rotfruker som middags- eller lunchalternativ. Det går alltid att styra med mängd och andra val utöver rotfrukterna.

Recept som räcker för matlådor/stor familj:

Det räcker med en ugnsfast form, hacka grönsakerna i mindre delar, krydda med salt och peppar och ha ett stänk med olja över. Stek kyckling eller lax i stekpanna eller gör allt i stor form i ugnen ca 30 min.

  • 1 kg kyckling eller lax
  • 1-2 äpplen
  • 5 morötter
  • 1 stor sötpotatis
  • 4 mellanstora röda potatisar
  • 4 mellanstora ekologiska potatisar
  • För extra smak en röd lök
  • En näve valfri krydda (t ex basilika, timjan)
  • 1 msk olja
  • salt & peppar

På vägen hem kan du smita förbi ICA eller Konsum och köpa blommor om du vill ha en extra energikick. Då har du fixat en kväll som gör dig piggare och gladare resten av veckan.

Det är många som har det tufft med motivationen nu både kring mat, hälsa och träning. Håll dig uppdaterad på Facebook, bloggen här eller månadsbrevet så blir hösten lättare.

Prenumerera på MÅNADSBREVET

 

Har du frågor om hållbar hälsa och business går det bra att kontakta mig här.

Jag önskar dig en riktigt fin vecka! Hälsningar Ewa

Fortsätt följ Snabbfoting genom att vårt månadsbrev med innehåll om hållbar hälsa, ekonomi, business och aktier. Klicka på prenumeration.

Om Ewa Hutmacher, founder Snabbfoting: Utbildad civ. ekonom, personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med inriktning på kommunikation, beteenden, förändringsarbete och sockerberoende.

Snabbfoting erbjuder medelstora och stora företag digitala friskvårds- och utbildningstjänster samt effektiva affärsmöten med enkel träning för hållbar hälsa och business. Idéer blir verklighet med motion.