Snabbare återhämtning efter tävling

Känslan att komma i mål på ett marathon. Fantastiskt om du frågar mig, oavsett hur tufft det det kan vara under loppet.

Du ska få några tips för att snabba på din återhämtning efter helgens marathon och hålla motivationen fortsatt uppe att träna.

segerkansla

Min glädje var stor när jag för tre år sedan sprang mitt första marathon. Du kan verkligen sträcka på dig över att du har slitit, tränat och haft tålamod i träningen under så lång tid.

Både för dig med snabb tid eller dig som tagit dig runt inom de godkända tidramarna för loppet kan du ge återhämtningen en kick. Ge dig själv förutsättningar för att ladda batterierna och fylla på mentalt och med rätt tränings- och kostupplägg efter. Nedanstående är enkelt och gör gott för hälsan och återhämtningen.

Tips från coachen för snabbare återhämtning och motivationshöjare:

  • Ät och drick ordentligt. Lyssna på kroppen om du har behov av särskilda livsmedel.
  • Prioritera din nattsömn och sov lite extra. Återhämtning genom bra sömn påskyndar återhämtningen.
  • Låt löpmängden minska en tid så kroppen och hela systemet får pigga på sig. Lägg gärna in fler lugna sköna pass och bara njut av att du är en löpare.
  • Välj alternativa träningsformer som komplement till din träning. Med fördel kan du välja styrka, rörlighet, yoga och t ex vattenlöpning. Det är nyttigt mentalt att göra lite annat en tid då du troligen löptränat en hel del på senare tid. Gå  därför ner i distans en kortare period i löpträningen.
  • Spendera tid och umgås med vänner i andra sammanhang än träning. Det är nyttigt att släppa taget ibland. Du kommer tillbaka fulladdad med energi och mental styrka snabbare.
  • Börja smått planera in ett nytt lopp längre fram, en ny utmaning i Sverige eller utomlands. Det kommer göra det lättare att dra igång löpträningen till normal nivå när du känner dig redo igen.

rorlighet

Efter en så stor ansträngning som det är för många att springa ett marathon är det bra att ge kroppen bästa förutsättningar för snabb återhämtning. Med mat, sömn, mindre löpträning underlättar du mycket för dig. Löpträningen kan med fördel minskas närmaste veckorna för att du ska samla kraft och ladda batterierna för senare utmaningar i år.

Kroppen har dränerats på både mentala och fysiska krafter under loppet och många känner sig slitna både fysiskt och mentalt.  Marathonblues efter loppet är något som drabbar många, det är helt tomt och deppigt efter lång tids träning som nu är över.

Prioritera att relativt snart planera in nya målsättningar som du klarar av i delsteg. Då kommer du upp på banan snabbt och håller dig motiverad och får en nytändning igen.

Vill du i sommar få inspiration och utmaning främst för huvudet kan du beställa snabbfotings månadsbrev ”I huvudet på en trader”. Det handlar om hälsa, ekonomi och business. Nästa nummer i juni blir en sommarspecial med en länksamling med tips på artiklar, böcker och podcasts.

Följ Snabbfoting genom att vårt månadsbrev. Klicka här för prenumeration:

Prenumerera på MÅNADSBREVET

 

Jag laddar för en härlig sommar med både arbete, träning och semester.

Ha en schysst vecka! För dig som sprungit lopp, riktigt grym du är!

Har du frågor eller vill planera att genomföra ett lopp längre fram som mål? Välkommen att kontakta mig.

Ewa Hutmacher

Civ. ekonom, personlig tränare, löpcoach, affärs-pt och kostrådgivare med inriktning på kommunikation, beteenden, förändringsprocesser och socker.