Där det finns mycket pengar samlas många gamar

Det finns likheter mellan finansbranschen och tränings- och hälsobranschen.

Båda branscherna är smutsiga och det kan vara svårt för dig som kund att skilja på bra och dåliga val. Drivkrafterna är olika men gamarna finns i båda branscherna.

Som regel finns det aktörer i alla branscher som gärna vill tjäna mycket pengar på tveksamma affärsmodeller. Det spelar ingen roll om det sker på bekostnad av någon annan. Jag har erfarenhet av båda branscherna och har sett hur det ser ut på insidan.

Jag kan inte göra något som går emot mina värderingar. Det handlar om integritet och jag röstar med fötterna.

Vad är fel med finansbranschen?

Du betalar troligen alldeles för mycket för dina banktjänster när du summerar avgifter för kort, bolån, bankaffärer och fondavgifter. Får du verkligen bra service och avkasting för det du betalar? Sanningen är den att det är en liten klick med kunder som får huvudparten av bankens uppmärksamhet och bättre villkor än den stora andelen konsumenter. Du kan inte alltid vara förvissad i att du får oberoende rekommendationer av din banktjänsteman, varken kring tjänster eller produkter. Incitamentet att tjäna pengar på dig är för stort för din bankman att vara helt ärlig och transparent.

Snyggt förpackade sparprodukter

Det finns idag en mängd sparprodukter som är snyggt förpackade, med avgifter som endast syns i det lilla finstilta och som kräver att du har stor kunskap att sätta dig in i både risk, avgift och avkastningsstruktur. Jag har tidigare själv arbetat med att utveckla sådana produkter och under åren sett många fula aktieindexobligationer som äter upp hela avkastningen för slutkonsumenten. I slutändan är det bara utfärdaren/banken som står kvar som vinnare.

Problemet med hälso- och träningsbranschen

Den som är sjuk är beredd att lägga hur mycket pengar som helst på att bli frisk, vältränad och välmående. Även här finns gamarna, men i den här branschen drivs de av överlevnad, med låga marginaler, snarare än girighet.

Under några års tid har jag noterat hur stora delar av tränings- och hälsobranschen stinker. Den är full av pyramidspel (som ofta kallas MLM, multi-level-marketing), en massa pulver, kosttillskott och bantningspiller som ofta är rent av farliga. Ibland kan dessa preparat till och med innehålla tillsatser eller spår av dopingklassade ämnen.

Du möter troligen varje dag klatschiga rubriker med dieter eller drycker som känns oseriösa. Jag får regelbundet förfrågningar om olika pyramidspel involverande t.ex. Aloe Vera-nektar. Eftersom jag är både källkritisk och påläst är det slöseri med tid att övertyga mig. Vet du t.ex. om att dina levervärden kan påverkas negativt och att levern rent av kan skadas av ett för stort intag av Aloe Vera?

Vad sägs om några frukter varje dag istället för dyra produkter som någon annan tjänar på? Jag tuggar hellre på ett äpple eller tar en apelsin och får samtidigt i mig fibrer som är bra för matsmältningen.

Ett annat problem jag dagligen möter som företagare i träningsbranschen är allt fiffel och svartjobbande. Jag är ofta i simhallar och tränar kunder vilket innebär att jag hyr banor. Simvakterna blundar för pt:s som inte gör rätt för sig och jobbar ”under radarn”, med bara en vanlig inträdesbiljett och vardagskläder.

Om din personliga tränare tar ett väldigt lågt pris är det något som inte stämmer. Du kan ställa upp uträkningen själv: Lön, moms, skatt, försäkringar, HLR och utbildning innebär att priset behöver sättas därefter. I slutändan är det du som konsument som väljer att bidra till en bransch som är trygg och sund för både kunder och tränare.

Vad är drivkrafterna?

Varje bransch formar sina drivkrafter utifrån dess förutsättningar. Att det finns gott om pengar i finansbranschen leder naturligt till att drivkraften för finansaktörerna är just pengar.

De flesta som jobbar med träning drivs förstås av sin passion för träning, men alla måste betala hyran. Behovet av pengar finns såklart även där.

Men oavsett bransch så börjar folk slira lite på etiken när man vill eller behöver tjäna mer pengar.

Fatta ett aktivt beslut

Jag kommer fortsätta att aktivt verka för en sundare, hållbar bransch med tjänster som jag rakryggat kan stå upp för. Jag hoppas att du inser att dina beslut kring hälsa och ekonomi blir bättre med insikt och kunskap. Så skippa de kortsiktiga fullösningarna och satsa på hållbara resultat! Det är du värd.

Rösta med fötterna

Följ gärna mitt helt oberoende månadsbrev I huvudet på en trader där jag delar erfarenheter om ekonomi, aktier, hållbar hälsa och business. Helt osponsrat och endast redaktionellt innehåll. Nästa nummer blir ett sommarspecial för härliga sommardagar i hängmattan.

Prenumerera på MÅNADSBREVET

Har du frågor som du personligen vill ställa till mig är du välkommen att kontakta mig här.

Trevlig sommar önskar jag dig! Hälsningar Ewa

Founder Snabbfoting: Ewa Hutmacher

Utbildad civ. ekonom, personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med inriktning på kommunikation, beteenden, förändringsprocesser och sockerberoende.