Vilka aktier ska man välja?

Börs, aktier och vad som finns i huvudet på en trader

Om du tycker att aktier är spännande får mina månadsbrevsföljare kunskap och inspiration om hållbar hälsa, ekonomi och business i månadsbrevet. Många har anslutit sedan starten av I huvudet på en trader i december förra året. Superkul!

 

Raketer och guldkorn är inte vardagsmat

Jag lyckades under våren vara med i en aktieraket på börsen som sköt iväg rejält. Det påminner mig om tiderna på slutet av 90-talet när jag handlade mycket optioner.

Uppgången medan jag drack mitt morgonkaffe var ca 140% i ett life science bolag och det var på loppet av endast någon timme. Det har tagit många år att finslipa min teknik och placeringsfilosofi.

Bästa affär någonsin som jag prickat in var en aktieoption med + 10 000 % på några dagar, men risken var hög men med en liten insats. Det är inte direkt varje dag som utfallet blir så stort även om jag gillar swing trading.

Det är verkligen viktigt att komma ihåg att det alltid innebär en risk att vara med på aktiemarknaden. Det kan gå både upp och ned och du kan förlora insatta pengar.

Hur blir du en vinnare på börsen? Du vinner på att träffa bolagen och vara nyfiken!

Jag har träffat och diskuterat med många företag under mina år på aktiemarknaden. Jag gör det regelbundet för att det är så effektivt för att få bra insikt om företagen. Jag har mött dem på olika aktieträffar, investerarträffar och jag var under många år med i Aktiespararna som regelbundet anordnar träffar med företag. Där träffar du också andra som är intresserade av aktier.

Ett av mina viktigaste tips är att vara nyfiken, påläst och undersöka bolagen, gärna live inför att man investerar och väljer aktier. Ställ frågor till företagen direkt på företagsträffar. Funkar bra i kaffepausen också!

Min egna styrka är en kombination av att känna de ledande befattningshavarna på pulsen i kombination med en bra teknisk analys. Jag ställer ofta frågor under mer avslappnade former som i kaffepausen.

Har du flera stycken företag i din portfölj minskar risken, dvs svängningarna blir inte lika stora. Jag sitter med ca 30 innehav totalt och fokuserar på Sverige nu när jag har avgränsat med tid att lägga på börsen då det tar tid att utveckla mitt företag. För många kan det tyckas mycket med 30 företag att ha koll på men det är för att minimera risken som jag väljer att ha bredd med många aktiebolag i aktieportföljen.

Fokus, kunskap och rätt källor underlättar när du väljer aktier!

Vilka aktier ska man välja? Hur ska man tänka för att komma igång?

Jag kommer ge dig några generella och grundläggande tips.

 

  • Hitta ett företag med en produkt eller tjänst du är riktigt intresserad av. Det är spännande att följa något man bryr sig om eller genuint tror på.

 

  • Redan innan du köper en aktie, börja följa aktiekursens utveckling för några stycken olika. Lär dig hur de rör sig. Det ökar ofta intresset och suget efter att lära sig mer. Du kommer märka att det finns ett riskmoment att ta hänsyn till redan innan du sätter in pengar på aktiemarknaden.

 

  • Det finns mycket att läsa på internet, i böcker, podcasts eller tex Aktiespararna för att lära mer. Kunskap är något man aldrig kan få för mycket av.

 

  • Välj hellre stabila aktier och stå utanför de fallande knivarna. Aktier som faller fritt gör det av en anledning.

 

  • Våga prova att köpa några få aktier i mindre belopp hos en billig nätmäklare till exempel. Du går att månadsspara nuförtiden i aktier till rimliga kostnader.

 

  • Välj gärna några olika branscher så ser du att det kan spela roll hur tillväxten och vinsten ser ut i respektive bransch.

 

  • Riskspridning är bra! Att lägga alla pengar på en aktie eller för mycket i någon enstaka gör dig sårbar om det händer något med bolaget eller för branschen som helhet.

 

Trendspaning efter digitala hälsobolag på e-hälsomässan i Göteborg

Jag fick chans att känna massor med företag på pulsen både i investerarsyfte och som startup inom friskvård och hållbar hälsa och fick både prova och se demostrationer av olika produkter. Kul!

Aifloo, Bioservo och Brighter var några av företagen. Mässan i Göteborg hade massor av olika e-hälsobolag under samma tak samlade för att möta beslutsfattare under tre dagar.

Jag var nyfiken på om jag kunde nosa fram några nya kandidater till min egna aktieportfölj och trendspanade för att se hur vindarna blåser i sektorn som jag har arbetsintresse i.

Aifloo – framtidens aktivitetsmätare och trygghetslarm?

Jag sprang på företaget Aifloo ett slags aktivitetsmätare- och trygghetslarm som idag används inom äldrevården för gamla. Det finns AI inbyggt och massa funktioner som kan uppmärksamma om man rör sig, borstar tänderna eller gör olika sysslor.

Bioserve med robothandske

Bioservo har en robothandske som förstärker din gripkraft i händerna. Kul att få testa handsken och få lite extra kraft att hålla i en vattenflaska denna gång. Produkten hjälper både de med muskelnedsättning i händerna men kommer också hjälpa t.ex. fabriksarbetare med risk för arbetsskador eller t ex rymdarbetare.

Brighter och diabeteshjälpmedel

Brighter gav mig också en demonstration av sitt insulinverktyg. Med ett enkelt blodprov i ett smidigt verktyg räknar den fram hur mycket insulin som behöver tas. Om jag förstod rätt gör den i ordning dosen insulin som sedan diabetespatienten injecerar.

Vilken blev min favorit bland ovanstående företag?

Utan att fundera efter både presentation och möjlig potential tror jag mest på Bioserve. Men jag vill tillägga att jag ej diskuterat ekonomiska siffror eller utsikter med dem och detta ej heller ska ses som en rekommendation eller tips. Jag gör min egna bedömning att företaget kan lösa ett problem som andra är beredda att betala för.

Mer om ekonomi redan i nästa månadsbrev

Följ gärna mitt kostnadsfria helt oberoende månadsbrev I huvudet på en trader där jag delar erfarenheter om hållbar hälsa, ekonomi och business. Helt osponsrat och endast redaktionellt innehåll. Nästa nummer blir det bland annat snack om sommarbörsen som backat på sistone och varför jag har så hög andel cash i portföljen.

Prenumerera på MÅNADSBREVET

 

Har du frågor? Välkommen att kontakta mig här.

Följ gärna @snabbfoting på Twitter, Facebook och Instagram

Ha en fin vecka! Hälsningar Ewa

Ewa Hutmacher, founder Snabbfoting: Utbildad civ. ekonom, personlig tränare, löpcoach och kostrådgivare med inriktning på kommunikation, beteenden, förändringsarbete.

 

Vi hjälper företag att skapa hållbar hälsa, bättre beslutsfattande och innovationskraft med digitala friskvårds- och utbildningstjänster samt effektiva affärsmöten med enkel träning.

Kontakta oss