100% aktier eller ej? Aktier har gett nio gånger högre inflationsjusterad avkastning per år än korta räntor!

Skall du vara 100% investerad i aktier eller ej?

Det är som alltid en svår fråga hur man bör placera sina tillgångar för bästa avkastning. Som vanligt är det först i efterhand det kan konstateras vad som varit lämpligast. Mitt främsta argument för att vara investerad på börsen är att det historiskt sett gett bra avkastning över tiden. De senaste 80 åren har du på S&P500 fått en inflationsjusterad avkastning på 7,2% per år (1926-2006) ¹. Har du istället haft korta räntor under denna tid har den inflationsjusterade avkastningen endast uppgått till 0,8% per år. Det har således historiskt sett gett 9 gånger högre inflationsjusterad avkastning per år att vara investerad på börsen än i korta räntor. Det är ett bra argument för aktier.

 

Det har således historiskt sett gett 9 gånger högre inflationsjusterad avkastning per år att vara investerad på börsen än i korta räntor. Det är ett bra argument för aktier.

Investera regelbundet

Varför är då inte alla alltid fullt investerade på börsen? Nackdelen är givetvis volatiliteten. De som köpt in sig vid fel tillfälle kan få vänta länge på att enbart få tillbaka satsat kapital. Att investera kapital varje månad är således väldigt praktisk. För det första riskerar du inte att köpa in alla dina aktier när de är dyra. De du köper in när de är billiga kommer gå upp mer procentuellt sett, än de du köper in för dyrt kommer att falla i procent. Därmed blir det ofta en bra medelväg att månadsspara i fonder eller aktier.

 

 De som köpt in sig vid fel tillfälle kan få vänta länge på att enbart få tillbaka satsat kapital.

Läs även ”Så väljer du aktier” (av: Ewa)

Hur mycket har börsen fallit historiskt?

Men hur göra nu när börsen stigit i snart nio år? Vid de tre senaste större konjunkturnedgångarna har den svenska börsen fallit med cirka 60 procent från topp till botten (nedgångarna i OMX-index under 90-93, 00-02 och 07-09). Det är inte helt osannolikt att även denna uppgång slutar med en större nedgång när det blir sämre tider. När det kommer ske är dock omöjligt att säga och lika ovisst är även om raset riskerar att bli lika stort som tidigare. Det kan dock vara klokt att ta hänsyn till den potentiella risken i ditt investeringsbeslut.

Klarar jag att det faller med 60% utan att drabbas av panik kan jag ha 100% investerat i aktier. Klarar jag bara max 30% nedgång kanske jag bara skall ha 50% vikt i aktier. Kanske blir börsens nedgång bara 30% nästa gång… – vem vet?
 

Hur skall du ha det – köpa eller sälja?

Ja, både och kanske! De som har hög risk i form av hög belåning på boende kan överväga att minska risken i portföljen och amortera på lånet. Samtidigt kan det vara bra att fortsätta att månadsspara regelbundet. Aktier ger ju årliga utdelningar så även om aktierna faller kan de långsiktiga investerarna lyckas bättre genom att undvika att försöka träffa börsens upp och nedgångar (vilket är en svår konst som få behärskar). Det är på sätt och vis både riskabelt att investera i aktier och att inte investera i aktier. En medelväg kan vara lämplig när börsen nu är dyrare än i genomsnitt.

För att komplicera saken är börsen inte så dyr jämfört med obligationsmarknaden. Slutsatsen blir att trots risken för nedgång är det riskabelt att inte investera i aktier med tanke på att världens riksbanker gör allt för att elda på uppgången. Det kommer förmodligen gå upp mer innan en eventuell nedgång kommer. Börsen går ju som sagt upp på lång sikt och att inte investera ger som bekant ingen avkastning. Vad jag vet så finns det många framgångsrika investerare som varit långsiktiga med fullinvesterade portföljer såsom till exempel Warren Buffett, Aktiestinsen och flertalet framgångsrika investmentbolag.

 

Det är på sätt och vis både riskabelt att investera i aktier och att inte investera i aktier.

 

Vad är rätt strategi för dig?

Alla är vi olika. Jag tror att investerarens känslighet är viktig att väga in. En person som har svårt att se sina tillgångar falla utan att påverkas emotionellt bör vara försiktig med att ta för hög risk. Personer som inte bryr sig särdeles mycket om börsen och bara månadssparar in automatiskt i fonder kan fortsätta en långsiktigt bra strategi. Varför pratar jag om detta i rådande börsuppgång? Det kan vara bra att förbereda sig mentalt på hur man skall agera vid olika scenarion.

Det finns alltid en risk att investerarna hängivet följer med börsen upp för att sedan i panik sälja ut allt när det fallit så mycket att det gör ont. Ofta har det redan gått en bra bit ned då, och förmodligen är det bättre att vara försiktig med stora beslut. Fortsätt månadsspara som tidigare istället för att sälja av i panik när kurserna redan rasat. Utdelningarna tickar ju in årligen och risken är stor att man missar att köpa in sig när börsen väl börjar stiga igen, inte minst på grund av att nyheterna oftast är väldigt pessimistiska vid första uppgång efter en lågkonjunktur. Det är således viktigt att känna sig själv – hur mycket klarar jag förlora utan att drabbas av panik?

 

Det finns alltid en risk att investerarna hängivet följer med börsen upp för att sedan i panik sälja ut allt när det fallit så mycket att det gör ont.

Lär dig av historiken men inte för mycket

Det är viktigt att lära sig av misstag och framgångar. Det är dock vanskligt att ta till sig för mycket av senaste lärdomen då börsen verkar ha en sorts inlärningsprocess där lärdomen sjunker in först när det inte längre fungerar. För ett tiotal år sedan var det nog många som ifrågasatte långsiktigt sparande för då hade börsen i stort sett gått sidlänges under en lång period. Från år 2000 till 2008 gick till exempel börsen ned betänkligt och lärdomen under den perioden var att långsiktighet inte fungerade särskilt bra.


Nu har vi haft ett antal år av uppgång och ”buy the dip” har varit en strålande strategi. De flesta propagerar för att ha en utdelningsportfölj som skall ge passiv inkomst och många sätter in en stor del av inkomsten för att investera. Frågan är om inte lärdomen av de senaste åren lurar oss. Tror ni att börsen kommer vara lika välvillig de närmaste tio åren som de senaste? Det är svårt att sia om, men det kan vara nu som det är läge att göra tvärt om. Eller är det kanske jag som lärt mig lite för mycket av historiska nedgångar, vilket gjort mig överdrivet försiktig?

 

Frågan är om inte lärdomen av de senaste åren lurar oss.

Lycka till där ute och låt inte mina tankegångar förstöra din strategi. Du vet säkerligen bäst själv vad som passar just dig!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Detta är inte en rekommendation utan du agerar på eget initiativ.

¹ Winning the Loser´s Game – Charles D. Ellis

 

Vill du lära dig mer om aktiemarknaden skriver både jag och Ewa på bloggen och i månadsbrevet. Du får ett innehållsrikt månadsbrev inom hållbar hälsa, ekonomi och business.

Kom ihåg att ladda med energi för både börs och julpyssel!

Om du har frågor, kontakta oss gärna!

 

Fredrik Melin: affärs-PT Snabbfoting

Utbildad civ. ekonom, 16 år inom finansbranschen, deltidsmusiker, idrotts- och hälsointresserad.

 

Vi hjälper företag att skapa hållbar hälsa, bättre beslutsfattande och innovationskraft med digitala friskvårds- och utbildningstjänster samt effektiva affärsmöten med enkel träning.

Kontakta oss