3 snabba tips för att komma igång med ditt fondsparande

Månadsspara

Om du månadssparar sker allt automatiskt och då blir det av! Risken för att du går in på marknaden vid fel tidpunkt minskar också. Om du är orolig över börsens värdering, se över de redan ihopsparade investeringarna, men låt månadssparandet ligga kvar. Avväg risken beroende på dels hur lång tid det är kvar innan pengarna skall användas och hur jobbigt du anser det vara när dina investeringar rör sig upp och ned. Är du orolig så kan du alltid amortera på dina lån. Det viktiga när det gäller månadssparande är inte att timingen är perfekt utan att det blir av.

Om du månadssparar sker allt automatiskt och då blir det av!

Öppna ett Investeringssparkonto (ISK) alternativt en kapitalförsäkring

Ett ISK är bra på många sätt, till exempel då du kan förändra din portfölj utan att behöva ta hänsyn till skatteeffekter, så även i en kapitalförsäkring. Ett ISK är mindre bra då börsen faller på grund av att du ej får avdrag för förluster samt att du likväl schablonbeskattas. I nuläget uppväger fördelarna med ett ISK nackdelarna. Har du redan aktier i en vanlig depå med stora vinster så avråder jag dock från att sälja dessa för att placera pengarna i ett ISK. Skatten på vinsten gör att det skulle ta väldigt lång tid innan ett sådant beslut lönar sig. Många rekommenderar detta men inte jag, inte minst då det som är fördelaktigt med ett ISK kan ändras såväl av högre räntor som av förändrad lagstiftning.

En fördel att ha en andel av sina investeringar i en vanlig depå är att de blir långsiktigare då just kravet på att deklarera vinsten och skatteeffekten gör att du tänker dig för en extra gång.

Val av fonder

Aktier har historiskt haft en avkastning på cirka 6-8% per år. Efter nio års uppgång är det rimligt att ha lägre förväntningar. Antag att vi istället kan vänta oss en avkastning på 4-6% per år närmaste åren. Om du väljer en exotisk och aktivt förvaltad fond med 2% förvaltningsavgift så utgör den kostnaden en stor del av den förväntade årliga avkastningen. Det finns visserligen många bra förvaltare där ute men det är sällan fel att välja fonder med låga avgifter.

Sätt till exempel ihop en portfölj av följande fondinriktningar: Globalfonder, Asienfonder, Sverigefonder, Amerikafonder, Japanfonder, Europafonder och Latinamerikafonder. Det kan räcka med en Globalfond och en Sverigefond om du vill göra det enkelt. Vad som styr ditt val av fondmix hänger ihop med din riskvilja och när du behöver pengarna.

Räkna med att de närmaste åren blir turbulenta. Problemen vid finanskrisen var stora skuldberg och de skuldbergen har sedan dess växt ytterligare. Det gör att när den globala ekonomin går in i svagare konjunktur finns det många frågetecken kring skuldfrågan. Vilka företag, banker, länder med mera är säkra?

När Warren Buffett föreslog hur hans fru skulle investera efter hans död så rekommenderade han 90% i S&P indexfonder. Resten (10%) placeras i en kort räntefond för att ha kapital lätt tillgängligt och med minimal risk.

Det kan räcka med en Globalfond och en Sverigefond om du vill göra det enkelt.

Följ månadsbrevet I huvudet på en trader

Prenumerera gärna! Läs artiklar med redaktionellt innehåll som jag och Ewa skriver inom hållbar hälsa, ekonomi och business.

Prenumerera på månadsbrevet!

 

Om du har frågor eller önskemål, kontakta oss gärna!

Hälsningar Fredrik

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Detta är inte en rekommendation utan du agerar på eget initiativ.

 

Fredrik Melin: affärs-PT Snabbfoting

Utbildad civ. ekonom, 16 år inom finansbranschen, deltidsmusiker, idrotts- och hälsointresserad.

 

Vi hjälper företag att skapa hållbar hälsa, bättre beslutsfattande och innovationskraft med digitala friskvårds- och utbildningstjänster samt effektiva affärsmöten med enkel träning.

Kontakta oss