Trendspaning för VR, AR och datorspel för träning – del 1

Ta del av första delen i en serie artiklar om nya teknologier inom träning, hälsa och utbildning.

Kan VR, AR och spel användas för att vara mer än bara underhållning? Hur ser framtiden ut?

Denna serie i flera delar kommer gå igenom det. Jag kommer ge mina egna reflektioner och erfarenheter som trendspanare och utvecklare inom edtech för hållbar hälsa och hållbart arbetsliv.

Del 1 – intervju med Cecilia Gruvberger

Cecilia är verksam inom tech och co-founder på bland annat Gobrilla Development AB.

Hon berättar här om VR, AR, trender och om vi har råd som privatkonsumenter med dessa digitala tekniklösningar.

Några snabba om Cecilia

Namn: Cecilia Gruvberger
Gör: Co-founder Gobrilla Development AB och Writelin AB
Tränar helst: Crossfit utomhus med ”Mammor med puls”
App du inte vill vara utan: Alla som underlättar min vardag…. och Writelin såklart som talar om när jag närmar mig platser av familjehistoriskt intresse…
Brinner för: Innovation, familjen och resor (både kort och långt)

Vad innebär VR och AR?

VR – Virtual Reality – handlar om att skapa känslan av en verklig upplevelse i en helt konstgjord miljö. Genom att använda HMD  (Head Mounted Device) försäkrar man sig om användaren endast ser det som exponeras mitt framför dennes ögon. VR öppnar enorma möjligheter inom många användningsområden, t ex utbildning, smärtlindring, säkerhetsfrågor mm.

Foto: Ewa Hutmacher – Snabbfoting, VR/AR – användningsområde utbildning, kirurgi i virtuell operationssal för läkarstudenter.

AR står för Augmented Reality och det handlar om att placera konstgjorda objekt i verkliga miljöer, att förstärka verkligheten. AR kan användas inom utbildning, underhållning, appar där flatscreen-bilden förlängs med hjälp av 3d, gyroskopiska effekter mm.

Vilka trender ser du inom AR och VR för träningsområdet?

VR kan vara bästa träningskompisen. BOXVR, Audioshield och Soundboxing är bara några exempel på VRspel med hög fettförbränning. Vi ser en ökad trend i att använda sig av VRspel som träningsverktyg. Förra året startade http://vrhealth.institute/vr-ratings/ som ger betyg på VRspel utifrån kaloriförbränning, ett initiativ som visar att kopplingen mellan VR och träning är tydlig.

VRverktyg som främst  är framtagna för träning har funnits ett tag, tex VIRZOOM där hårdvaran består av en träningscykel och där du kan ”Cycle the tour”. Det absolut senaste är BlackBoxVR som med hjälp av en kombination av machine learning och AI har lyckats ta fram något riktigt intressant, en PT i VR-format. BlackBoxVR vann Best Startup på CES2018.

Vilket område tror du växer snabbast framåt?

Om vi fortsätter på temat träning så kommer vi säkert se fler gym som investerar i VR och tex lösningar som BlackBoxVR , Widerun och Icaros VR fitness.

Ett annat intressant område är VR som träning och utbildning. Det amerikanska skidlandslaget i utförsåkning har använt VR i sina förberedelser inför OS. Under ett års tid har de haft möjlighet att bekanta sig med och memorera OS-backarna i Sydkorea. Till skillnad från andra åkare som kanske har fått några dagar på sig att lära sig backarna.

Sense Arena, start-up från Tjeckien, erbjuder ett träningsprogram i VR som förebygger skador inom ishockey, fotboll, basket mm. Intressant att se hur de lyckas. Generellt tror jag att de är inom utbildning och fortbildning som vi kommer att få ser VR användas mer och mer.

Vilka kostnader rör det sig om att träna med digitala lösningar?

Förutsatt att du redan har Oculus Rift eller HTC Vive kostar Icaros från ca 8200 USD per enhet och VirZoom ca 399 USD. Det är höga initialkostnader men delar man upp kostnaden månadsvis så blir det kanske inte dyrare än ett gymkort på sikt. Den höga startkostnaden är troligtvis en orsak varför gymmen, och varför inte företag (företagshälsa,) kommer att köpa in VRträning i större utsträckning än marknaden för hemmabruk.

Härlig genomgång från Cecilia. Stort tack för intressant innehåll!

Det är rätt stor möjlighet att jag kommer springa på Cecilia Gruvberger på stan framöver då vi är intresserade för innovation och detta område båda två.

Varför håller jag, Ewa Hutmacher här på Snabbfoting utkik efter digital teknik?

Jag har sedan barnsben varit intresserad av teknik, matematik och enklare programmering. Jag bytte karriär och fann passion inom förebyggande hälsa, träning och fördjupning inom pedagogik.

I min vardag både skapar och söker jag efter innovationer för framtidens hälsolösningar. Det kommer innebära pusselbitar till ett bättre fungerande samhälle, vårdsystem och mer välmående människor.

Det är helt naturligt att integrera det digitala med det traditionella för de generationer som växer upp idag. Det är spännande att se spel och appar göra träningen kul och mer motiverande. Vi har en befolkning som blir allt sjukare och unga som växer upp i ett samhälle och inte rör sig tillräckligt. Den trenden behöver vi vända!

Jag hatade själv gymnastik och träning när jag var liten. Hur är det med dina egna barn idag? Rör de på sig tillräckligt?

 

 Att använda ny teknik för att motivera fler till att röra sig är brilliant

En surfplatta, dator eller mobiltelefon är inte farlig som många förespråkar. Självklart ska varken vuxna eller barn bo med mobiler när vi ska sova om natten eller ta oss tid för återhämtning. Men tänk att använda dessa saker till nytta och möjligheter kombinerat med vanliga intressen och hobbies.

Att inte använda dessa digitala enheter alls eller mycket lite innebär att delar av befolkningen blir utfrysta och inte blir en del av utvecklingen i samhället. Det finns forskning som visar att människor mår sämre av när de inte hänger med. Tänk t ex på gamla människor som lever mer och mer ensamma.

Om någon utlyser en innovationstävling för att sprudla idéer är jag mer än gärna med och lämnar in bidrag som kan skapa värde för människor och samhälle. Berätta för mig om du ser en innovationstävling för lösningar inom folkhälsa, preventiv hälsa och utbildning.

Många användningsområden för ny teknik med VR, AR mm

Det finns många användningsområden och därför kommer fler artiklar under våren från mig. Håll koll så du inte missar fördjupningar inom hälsa och utbildning.

Egna erfarenheter av tränings- och spel-koncept

Jag provade många VR-miljöer 2016 och 2017. I mitt arbete testar jag olika sorters ny teknik inom hälso- och utbildningsområdet för att finna nya lösningar på dagens folkhälsoproblem för människor som behöver röra sig mer. Det är väldigt spännande när ny teknik och digitalisering möter den traditionella världen.

Det var fascinerande att testa Icaros, ett VR-spel där du lägger dig i en vagga med VR-utrustning och flyger i ett dataspel med ett rymdskepp genom ringar i bergslandsskap. Detta går att spela tillsammans med kompisarna för att bräcka varandra för att höja nivån och utmaningen.

Foto: Ewa Hutmacher – Snabbfoting. Trendspanar och testar utrustning på Fitnessfestivalen 2017, Future Fitness Lab.

Du använder kroppen och arbetar framförallt med din stabilitet i bålpartiet och till viss del höft för att kunna ändra riktning när du ska flyga så fort som möjligt genom ringarna du ser i dina VR-glasögon.

Själv upplevde jag både någon svettdroppe, mycket skratt och höjdskräck! Kul och verklig upplevelse med VR-momentet! 🙂

 

Här är en slalomåkare med VR-glasögon och instabilt underlag

Foto: Ewa Hutmacher – Snabbfoting, Slalomspel och Mountainbike i rejäl nedförsbacke. Rejäl adrenalinkick och actionmoment.

Den här VR-träningsredskapet såg på håll spännande ut. Du står på en slags balansplatta som skakar och vibrerar kraftigt och rör sig i sidled. De som testade denna utrusting såg ut att få en ordentlig adrenalinkick efter den snabba slalombacken. De var faktiskt fastsurrade i handtaget för att inte kastas av.

Min vår blir full av fortbildning inom AI, machine learning och VR

Det innebär att fortsättningsdelarna kommer fyllas med både färskt och relevant innehåll för att du, jag och din arbetsplats och nyfikna ska kunna förstå mer och bli sugna på att prova framtidens hälsolösningar. Jag vill göra skillnad och skapa värde. Tillsammans kan vi ta steget mot en hållbar framtid.

Jag ser fram emot att ses i vår! Hälsningar Ewa

Följ vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad inom digitalisering, innovation, kompetensutveckling och framtidens hållbara organisationer.

Ewa Hutmacher, founder Snabbfoting

Har du frågor? Kontakta oss gärna!

Kontakt

Vi erbjuder digitala utbildningslösningar och Platform-as-a-service till företag. Vår specialité är bite-size and reinforcement learning.