Innovationer inom VR, AR och digitalisering bidrar till hälsa!

Dagens gäst Niclas berättar om VR, AR och innovation inom hälsoområdet

Niclas Wijkström, vd och co-founder till Mimerse gästar bloggen idag. Han driver startupen Mimerse som arbetar med VR-terapi och mental hälsa. Jag har testat några Virtual Reality-tillämpningar som de har i sitt utbud och det är intressant vad VR, ny teknik och innovationer kan användas till inom hälsoområdet.

Investerare uppmärksammar VR-området för hälsa och Mimerse fick nyligen ett kapitaltillskott:

”Startupbolaget Mimerse vill skapa ett virtuellt apotek för psykisk ohälsa. Nu fyller de kassan med nya miljoner – bland annat från tidigare MTGx-chefen Rikard Steiber. Läs hela artikeln om funding-tillskottet på DiDigital!”

Dagens inlägg på Snabbfotingbloggen är del 2 i en serie med artiklar om ny teknik och innovationer inom hälsa och utbildning. Nu dags för vår gäst!

Snabbfakta om Niclas Wijkström

Gör: Co-founder och VD för Mimerse

Löser helst: Det globala problemet med mental hälsa

VR-upplevelse du aldrig glömmer: Ett rymdspel som jag testade på 90-talet

Rädd för: Långsam innovation

Vilka tillämpningar finns för VR, AR och Mixed Reality inom hälsoområdet?

Det finns otroligt många användningsområden inom hälsoområdet, allt från forskning, utbildning, träning, diagnos och faktiska behandlingar. VR/AR tjänster som finns tillgängliga idag innefattar bland annat kirurgisk träning, stroke rehabilitering, glasögon som ger läkaren realtidsinformation under operationer, smärtlindring i VR som är lika effektivt som morfin och flertalet behandlingar för psykiska sjukdomar. Listan kan göras lång!

Vilket hälsoområde har störst potential? Varför?

Mental hälsa har störst potential enligt mig eftersom problemet är globalt och området är otroligt underfinansierat. Forskning kring VR och psykologiska behandlingar har bedrivits sedan 90-talet med goda resultat och eftersom priserna på VR-utrustning har minskat från cirka 250,000kr till några tusenlappar under denna tid så finns det goda möjligheter att skala upp och göra denna typ av behandlingar mer tillgängliga för de som behöver den.

Hur arbetar du och Mimerse med hälsa? Berätta om några tillämpningar och hur ni gör skillnad.

Foto Snabbfoting: Ewa Hutmacher på Snabbfoting deltar på event om framtidens hälsa med bl a Mimerse och startups på H2 Health Hub vt-2018.

 

Mimerse håller på att bygga ett virtuellt apotek för mental hälsa. Inledningsvis kommer behandlingar för stress, talarängslan, flygfobi och smärtlindring att inkluderas men vi kommer att addera fler framöver. Dessa verktyg, som vi även validerar i kliniska studier, kommer att användas av exempelvis psykologer, sjukhus och övriga vårdgivare men eftersom behandlingarna är helt automatiska så kommer de även att finnas tillgängliga för privatpersoner. Detta betyder att vi kan skala upp till en global nivå och demokratisera psykologiska behandlingar.

Vilken prisklass rör det sig om för privatkonsumenter kontra företag för VR/AR-lösningar?

Vi kommer att ha en prenumerationstjänst och siktar på en månadskostnad mellan 50-150kr för privatpersoner och en större prislapp för en kommersiell licens för företag.

Hur ser framtiden ut om 3-5 år inom digital hälsa?

Förhoppningsvis finns dagens eHälsolösningar tillgängliga för Sveriges patienter. Processen att sälja in dessa lösningar till svensk sjukvård är idag förlegad och alldeles för omständig. Det finns flertalet initiativ att effektivisera detta och jag hoppas verkligen att det är löst inom 3-5 år!

Stort tack till Niclas Wijkström på Mimerse!

Senaste åren har jag, Ewa här på Snabbfoting sett mycket hända inom VR, AR och nu senast Mixed Reality. Det är fascinerande vilka tillämpningsområden som finns. Både företag, konsumenter och patienter kan dra nytta av vad som sker inom det här området både inom hälsa och en rad andra områden. Idag handlar artikeln om hälsa så de exempel på VR jag själv varit i kontakt med är t. ex. smärtlindring, utbildande kirurgi, sömn och avkoppling.

Under våren provade jag Microsofts Hololens, ett par Mixed Reality-glasögon. Mixed Reality kan t. ex. användas för att genomföra kirurgi och operationer på distans.

Innovation behövs för att vara steget före

Stora företag och vårdsektorn har mycket att vinna på mindre aktörer som kommer med smarta innovativa lösningar. Samverkan behövs för att påskynda utvecklingen och lösa stora samhällsproblem. När små startups och stora företag möts kan fina synergieffekter uppstå och knuten med tid och kapital nystas upp. Viktiga faktorer för innovatörer. Det är ett bekymmer att vårdsektorn är så trögrörlig.

Utvecklingen inom VR, AR, Mixed Reality precis som kraften i Artificiell Intelligens har potential att spara samhället stora kostnader, öka effektivitet och bidra till bättre hälsa som berör många. Innovation behövs och behöver stöttas med olika intiativ om du frågar mig personligen.

Det gäller att hänga med i teknikutvecklingen och välja rätt strategi för en hållbar framtid. Annars springer konkurrenterna förbi.

Prova nya innovationer är en del av min vardag. Long life learning!

Det finns många tillfällen att testa VR och digitala innovationer om du är aktiv i startupvärlden. Det var på jobbet jag kom i kontakt med Mimerse och blev nyfiken på deras lösningar för mental ohälsa. Jag är en visionär och får mycket inspiration av att möta andra innovatörer och prova ideér.

Säg till om du är nyfiken på att veta mer om startupscenen, innovationer, VR-event eller kompetensutveckling.

 

Foto Snabbfoting: Ewa Hutmacher testar VR på Epicenter, ht-2016.

 

Foto Snabbfoting: VR-Bio, föreställning på Epicenter, ht-2016.

Följ Snabbfoting framåt för att läsa fler avsnitt i denna serie. Inom kort landar en artikel om digitalisering och utbildning. Jag kommer berätta om tekniklösningar och framtid efter att under våren ha besökt WASP AI4X, Ed tech Sweden och andra sammanhang för att uppdatera mig om vad som händer på utbildningsområdet.

Följ vårt nyhetsbrev!

Till vardags skapar jag hållbara organisationer med moderna och effektiva digitala utbildningslösningar som driver beteenden och högre ROI i din organisation. Det ska blir intressant att se var framtidens innovationer leder oss!

Önskar dig en fin vår! Häng med oss framåt.

Ewa Hutmacher, founder Snabbfoting

Har du frågor till mig eller Niclas på Mimerse? Kontakta mig!

Kontakta mig!

 

Vi erbjuder digitala utbildningslösningar och Platform-as-a-service till företag. Vår specialité är bite-sized and reinforcement learning.