På bara några år har kapitaltillskotten till edtech-sektorn växt markant. Det sker väldigt många emissioner och venturecap-affärer för edtech-bolag. Det gäller både pengar för expansion på nya marknader, utveckling av befintliga eller nya teknologier eller för att helt enkelt överleva som bolag. En hel klase med edtech- och lärbolag kommer dock gå under de närmaste åren då lågkonjukturen redan knackar på dörren. Flera signaler pekar på att det kommer bli tuffare att överleva för sektorn.

Ewa Hutmacher, CEO, Snabbfoting: Jag är nyligen hemkommen från Edtech Sweden där jag mötte över 600 besökare och träffade över 20 utställare. Min uppfattning är att det finns en oerhörd potential att växa för edtech-bolag – med rätt produkt, tjänst och varumärkeslöfte.

Ewa Hutmacher fortsätter:

-Behovet i marknaden efter lärande och digitalisering är stort och omättat och det ger bränsle till edtech-marknaden. Med följer också att lycksökare försöker gräva guld.

I mitt dagliga arbete har jag uppmärksammat att många som kommer till mig, både kunder och plattformsbyggare, har en skev uppfattning om tids- och kapitalbehov samt den faktiska nyttan som plattformen och lärprogrammet resulterar i.

Faktorerna är många för att lyckas med att digitalisera lärande. För att lyckas är det viktigt att involvera många aktiva, kunniga och intresserade stakeholders från flera avdelningar i organisationen. En mix av beslutsfattare, påverkare och ämnesexperter. Genom att dessutom sätta deltagaren i centrum och engagera dem redan i inköpsprocessen och i lärskapandet kan många knutar som annars sänker ROI lösas.

Snabbfoting oroas över kvalitén både bland befintliga lösningar på marknaden och vad som skapas just nu. Vi ser att våra internationella kollegor och partners har kommit mycket längre och växer snabbare än vad vi gör i Norden.

Ewa Hutmacher: Min erfarenhet och uppfattning är att agnarna kommer sållas från vetet de närmaste fem åren. De bästa edtech-lösningarna med störst nytta kommer vara kvar och överleva.

Vi behöver i Norden en mängd väldiversifierade edtech-bolag för att möta digitaliseringsbehovet i samhället. Dessa behövs för att tillgodose de unika behoven som finns.

Utan kraft, idéer och lösningar från edtech- och lärbolag kommer bolagen drabbas hårdare av den kommande lågkonjunkturen.

Det finns en tröghet hos de som behöver edtech-sektorns lösningar som mest. Fler behöver bli snabbfotade!

Ewa Hutmacher: -Jag vill att alla ledningsgrupper går från inspirations- och diskussionsstadie till handling. Det räcker att börja med en eller flera workshops och en pilot. Det ger er organisation underlag för att i nästa steg kunna rulla ut digitalt lärande eller ett content management-system med projektledning och skala upp därifrån.

Har du frågor eller vill diskutera en utmaning? Kontakta mig på [email protected] eller boka ett möte nedan.

Om Snabbfoting

Snabbfoting leder människor till det som verkligen betyder något i deras arbetsliv. Vi hjälper kunder i Norden, Europa och USA med Workplace Culture Design, kontinuerligt lärande, och teknik som möjliggörare.

Share This Story On Your Favourite Platform!

Prenumerera på nyhetsbrevet.

Kurerade insikter om ledarskap, AI & lärande, innovation och lärandekultur. Vår Privacy policy.

Du kan skapa en blomstrande & mer framgångsrik organisation.

Du behöver inte göra det här ensam.