Klara osäkra tider bättre – omvärdera dessa myter om nyfikenhet

Hur många frågor ställer du varje dag? Nyfikenhet är egenskap som kan hjälpa dig utvecklas och klara osäkra tider bättre.

Börja med att omvärdera dessa tre myter om nyfikenhet.

1. Nyfikenhet är bara relevant för unga,
2. Nyfikenhet är konstant: du är antingen nyfiken eller inte,
3. Nyfikenhet kommer bara från en persons inre, omgivningen spelar ingen roll.

När vi säger att barn är nyfikna, så syftar vi på deras ständiga beteende att utforska världen runt dem och deras outtröttliga förmåga att förstå deras omvärld. En motsvarande nyfiken vuxen är fascinerad av ny information, kunskap och erfarenheter.

 

Stefaan van Hooydonk på Global Curiosity Institute som vi samarbetar med berättade när jag lärde känna honom att barn ställer ungefär 75 frågor om dagen. Vuxna ställer i genomsnitt endast 5-10 frågor per dag.

 

Hur många frågor ställer du? Vilken kvalité har frågorna du ställer till dina kollegor, till dina barn eller till dig själv? Vad söker du för egenskaper hos de du rekryterar?

Det är viktigt att konstatera det uppenbara: när vi vuxna konfronteras med samma nya situation, fakta eller person, reagerar vi alla med olika grad av nyfikenhet.

 

Vissa av oss har förmågan att engagera oss djupt medan andra helt enkelt går därifrån ointresserade.

 

Nyfikna medarbetare svarar bättre på snabbt föränderliga miljöer. De lär sig snabbare, de är mer intresserade istället för frustrerade och de försöker proaktivt förstå de förändringar som påverkar dem.

Stefaan berättar om kraften i nyfikenhet i intervjun för HRD, the HRDirector.

Jag ser fram emot att utveckla dina ledare och medarbetare!

Kontakta mig gärna på [email protected] eller boka ett möte för att få mer information om hur vi arbetar med nyfikna organisationer och hur vi kan arbeta tillsammans med dig.

 


Om Snabbfoting

Snabbfoting är ett rådgivnings- och edtech-konsultbolag som hjälper företag och organisationer att välja rätt plattform och nå resultat i sitt lärande. Vi hjälper företagsledare och beslutsfattare fatta bättre beslut och bygga in högre värde och kvalité i sina processer. Vi är ledare inom kontinuerligt lärande och plattformar.